Zege, drie podiumplaatsen en onduidelijkheid voor Team SWPN in Hockenheim

SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind heeft uitstekend gescoord tijdens de IDM seizoensfinale in Hockenheim. Melvin van der Voort werd eerste en tweede in de IDM Supersport. Doordat er nog een beroep loopt voor de penalty die Van der Voort kreeg in Assen is het kampioenschap momenteel nog onbeslist. Bastien Mackels beëindigde zijn seizoen met een mooie podiumplaats in de IDM Superbike. Rob Hartog maakte na lang blessureleed veel progressie in Hockenheim.


Team SWPN begon uitstekend aan de IDM seizoensfinale op de Hockenheimring. Melvin van der Voort was de snelste IDM Supersport coureur na de vrije trainingen. Bastien Mackels klokte de snelste tijd na drie vrije sessies in de IDM Superbike categorie. In de eerste kwalificatie maakte Van der Voort een flinke highsider mee. Het team leverde geweldig werk om in korte tijd de zwaar beschadigde motor te repareren. De 18-jarige coureur betaalde hen terug door zijn tijd nog flink te verbeteren en zich als tweede te kwalificeren. Mackels had een sterk constant tempo in de IDM Superbike kwalificaties, maar kwam net te kort voor een toppositie op de grid. Op een halve seconde van de pole position kwalificeerde de Belg zich als zevende. Rob Hartog vond gedurende de trainingen en kwalificaties – na zijn lange blessureleed - steeds meer tempo en ritme. Op anderhalve seconde van de snelste tijd wist Hartog zich als vijftiende te plaatsen voor de IDM Superbike races.

Mackels had het in de beginfase van de eerste IDM Superbike race aan de stok met diverse rijders, waardoor hij net de aansluiting met de kopgroep miste. De Belg had een gelijkwaardig tempo als de kop, maar kon ze niet meer achterhalen. Mackels finishte als vijfde, waardoor hij in de tweede race vanaf de eerste startrij mocht vertrekken. De Yamaha-coureur profiteerde optimaal van zijn goede startpositie. De hele race reed Mackels op een tweede of derde plaats. Na een mooi gevecht finishte Mackels als derde en sloot hij het seizoen op het podium af. Hartog had in de beginfase van de openingsrace aansluiting met de top-tien posities, maar worstelde in de tweede deel met de grip en kon zijn tempo niet vasthouden. De 31-jarige coureur finishte als veertiende. In de tweede race had Hartog een zeer goede start en kwam hij als achtste na de eerste ronde door. Hartog kon zijn tempo – na er zo lang uit geweest te zijn - nog niet vasthouden en finishte als dertiende.

Van der Voort kende een uitstekend begin in de eerste IDM Supersport race. De jonge coureur pakte kopstart en reed in de eerste zes ronden aan de leiding. Daarna viel hij terug naar de tweede plaats. Van der Voort kwam in de slotfase tekort om nog een aanval te doen en finishte als tweede. In de tweede race reed de jonge coureur uit Ede ijzersterk. Na een derde plaats in de openingsronde reed hij binnen twee ronden naar de leiding om deze vervolgens niet meer af te staan. Van der Voort pakte zijn zesde zege van het seizoen. De 18-jarige coureur staat op het moment tweede in het kampioenschap met vijf punten achterstand op de nummer één. Echter loopt er nog een beroep op de penalty die Van der Voort kreeg in Assen, waarmee hij van de eerste naar de vijfde plaats werd teruggezet. Op het moment van schrijven heeft de Duitse bond nog steeds geen uitspraak gedaan. Mocht door de uitslag van het beroep de penalty worden aangepast, dan kan Van der Voort alsnog tot kampioen uitgeroepen worden.

Melvin van der Voort: “Ik had zaterdag een zeer heftige crash in de kwalificatie. Ik ben erg blij hoe we zijn teruggekomen in de races op zondag. Het waren twee goede races met een strak tempo. Ik heb alles gegeven dit seizoen. Het is vervelend voor ons en alle betrokkenen dat we nog geen uitspraak hebben op ons beroep en daardoor het kampioenschap nog niet officieel beslist is. We hopen dat er snel duidelijkheid komt. Voor nu wil ik het team en al mijn sponsoren enorm bedankt voor het seizoen 2023!”

Bastien Mackels: “Ik ben heel erg blij om het seizoen op het podium af te sluiten. We begonnen het seizoen heel erg sterk, maar daarna hadden we aantal moeilijkere weekenden. In Hockenheim hadden we een heel goed tempo in trainingen en het is erg mooi dat we dit konden omzetten naar een derde plaats in de tweede race. Het team heeft heel erg hard gewerkt om dit bereiken. Ik wil hen enorm bedanken voor dit mooie IDM seizoen!”

Rob Hartog: “Het ging in de trainingen zeker niet verkeerd al moet er nog steeds wat ritme en snelheid terugkomen. Maar stap voor stap gingen we steeds verder vooruit. Over mijn eerste race was ik niet tevreden. Ik had wat issues met de grip en mijn tempo was niet goed. Mijn tweede race was stukken beter al laat de uitslag dat niet zien. Mijn tempo lag veel hoger, dus het is positief dat we progressie hebben gemaakt. Het is niet het seizoen geworden dat we voor ogen hadden. Wel wil ik het team bedanken, want tijdens de revalidatie van mijn blessure heb ik altijd hun support gevoeld.”

Teammanager Frank Brouwer: “Ik ben trots op het team en de manier hoe Melvin, Bastien en Rob zich hebben laten zien in Hockenheim. Bastien heeft het seizoen sterk afgesloten op het podium. Rob heeft progressie laten zien, maar het seizoen was voor hem tekort om weer op zijn oude niveau te komen. Melvin was opnieuw sterk en won zijn zesde race van het jaar. Het is voor alle betrokken partijen vervelend dat er nog geen uitspraak is gedaan op het beroep dat we hebben ingediend na Melvin’s penalty in Assen. Hopelijk komt er snel duidelijkheid en weten we wie er officieel IDM Supersport kampioen 2023 is. We kijken terug op een heel mooi en succesvol IDM seizoen. Daarvoor wil ik graag alle teamleden, Yamaha Motor Europe, branch Benelux en sponsoren bedanken. “SWPN Facebook

OFFICAL PARTNER OF

  • Stichting Wegrace Promotie Nederland
  •  
  • Houtmanskampweg 5
  • 6669 MZ Dodewaard
  •  
  • IBAN: NL92 RABO 0328032611
  • Email: [email protected]