Niet de gewenste resultaten voor SWPN tijdens IDM ronde op de Red Bull Ring

SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind moest hard werken voor de resultaten tijdens de vijfde ronde van het IDM kampioenschap op de Red Bull Ring. Bastien Mackels finishte als zevende en negende in de IDM Superbike klasse, terwijl Melvin van der Voort twaalfde werd na een goede tweede race in de IDM Supersport 600 categorie.

Voor de vijfde en voorlaatste ronde van het IDM kampioenschap 2021 reisde het SWPN team af naar de Red Bull Ring. Het was voor het Nederlandse team een nieuw circuit, aangezien het Oostenrijkse circuit in 2013 voor het laatste werd bezocht voor de IDM-karavaan.

Bastien Mackels begon aan het evenement als de nummer drie in het IDM Superbike klassement en stond ook op deze positie na afloop van de eerste trainingsdag. Gedurende de trainingen worstelde Mackels met de voorzijde van de motor, voornamelijk op het gebied van de rem. Dit resulteerde ook in een crash in de eerste kwalificatie. Doordat het nat was in de tweede sessie kon de Yamaha R1 coureur zich niet meer verbeteren en plaatste hij zich als achtste voor de eerste race. Het team werkte keihard voor een oplossing van het probleem en wist deze voor de races te vinden. Melvin van der Voort liet opnieuw zien een snelle leerling te zijn. Op een voor hem totaal onbekend circuit, wist hij zich met zijn Yamaha R6 iedere sessie flink te verbeteren. Dit leverde de 16-jarige coureur uiteindelijk een veertiende startplek voor de IDM Supersport 600 races op.

De omstandigheden waren lastig in de openingsfase van de eerste Superbike race. Het was droog, maar in de openingsronde begon het wat te regenen. Mackels had geen goed gevoel in deze lastige omstandigheden en viel terug naar een vijftiende plaats. Toen het weer volledig droog was, kon de SWPN-coureur een goed tempo rijden. Mackels wist terug te komen naar een negende plaats, waardoor hij vanaf de tweede startrij aan de tweede race mocht beginnen. In de tweede race was het volledig droog, maar deze keer verloor Mackels te veel tijd in de openingsfase. Daarna wist de SWPN coureur naar de zevende plaats te rijden en had hij hetzelfde tempo als de groep voor hem, maar het lukte niet om hen meer te achterhalen. Mackels sloot het weekend met een zevende plaats af.

Van der Voort stond zaterdagmiddag al aan de start voor de eerste Supersport 600 race. De baan was nat, maar zou gedurende de race opdrogen. Normaal gesproken omstandigheden die de jonge coureur goed liggen. Echter kreeg hij niet de kans om dit te laten zien, omdat Van der Voort bij het uitkomen van de eerste bocht de achterkant van zijn motor verloor en crashte. Zondag kon Van der Voort revanche nemen en dat lukte goed. Op een droge baan had de SWPN-coureur een goed tempo en kon hij strijden met een groep snelle rijders voor de negende plaats. Van der Voort wist zijn rondetijd uit de kwalificatie ook aan te scherpen en finishte als twaalfde.

Met nog één IDM ronde op de kalender staat Mackels op een vijfde positie in het IDM Superbike kampioenschap met 109 punten, slechts drie punten minder dan de nummer drie. Van der Voort staat dertiende in het klassement tijdens zijn eerste seizoen in het IDM Supersport 600 kampioenschap. De seizoensfinale wordt van 24 t/m 26 september verreden op de Hockenheimring in Duitsland.

Bastien Mackels:

“We hebben als team in het weekend erg hard gewerkt om de problemen met de remmen aan de voorzijde van de motor te verhelpen. Ik wil voor hun werkwijze een groot compliment maken. Bij de start van de eerste race regende het een beetje. Ik had niet het juiste gevoel en nam geen risico’s. Daarna nog wel van P15 naar P9 gereden. In de tweede race verloor ik in het begin ook teveel om met de kopgroep mee te gaan, later reed ik hetzelfde tempo. Nu focussen op de volgende race in Hockenheim, waar we gaan voor betere resultaten!”

Melvin van der Voort:

“We hebben een goed weekend gedraaid op de Red Bull Ring, behalve natuurlijk de vroege crash in de eerste race, waar ik erg van baalde. Maar tijdens de trainingen wisten we ons goed te verbeteren en de veertiende startplek was niet slecht. Ik ben erg blij met mijn prestatie in de tweede race. Ik kon een goed tempo rijden en strijden in een groep met snelle rijders voor uiteindelijk de negende plaats. De twaalfde plaats is een goed resultaat en daar wil mijn team voor bedanken! Ik hoop in Hockenheim tijdens de laatste ronde van het seizoen nog een goed weekend neer te zetten.”