Gemengde gevoelens voor SWPN na IDM thuisrace

SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind heeft zijn IDM-thuisronde op het TT Circuit Assen met gemengde gevoelens afgesloten. Melvin van der Voort streed tweemaal voor de winst in de IDM Supersport, maar werd voor zijn goede optreden niet beloond mede door in de ogen van het team een onterechte penalty. Bastien Mackels werd tweemaal zesde in de IDM Superbike, terwijl Rob Hartog zijn comeback maakte op de Yamaha R1M van SWPN.


In meerdere opzichten was de voorlaatste IDM-ronde van het seizoen 2023 een bijzondere voor Team SWPN. Naast dat het de thuisrace op het TT Circuit Assen was, kwam het Yamaha-team met drie rijders aan de start. Naast Melvin van der Voort (IDM Supersport) en Bastien Mackels (IDM Superbike) maakte Rob Hartog zijn rentree in de IDM Superbike nadat een schouderblessure hem het hele seizoen nog langs de kant had gehouden. Gelukkig kon Hartog pijnvrij trainen, al miste de 31-jarige coureur veel ritme omdat hij elf maanden geen race had gereden. Hartog kwalificeerde zich als zeventiende. Mackels wist goede progressie te boeken in de trainingen wat resulteerde in een vierde kwalificatietijd. Van der Voort was de snelste IDM Supersport rijder in de vrije trainingen. Na de kwalificaties stond de 18-jarige coureur derde op 0.114 seconde van de pole position. Van der Voort zelf was niet tevreden, omdat hij in zijn snelste ronde werd gestoord door een rijder die langzaam op de ideale lijn reed. 

Van der Voort reed zich in de eerste IDM Supersport race los van de concurrentie totdat hij een schakelfoutje maakt en tweede kwam te rijden. Er volgde een spannende strijd tussen de twee leiders in de laatste ronden met meerdere positiewisselingen. De SWPN-rijder wist als eerste over de finish te komen. Onderweg naar de finish was er nog contact tussen de twee rijders waarbij Van der Voort’s concurrent ten val kwam. In de ogen van Team SWPN een race-incident, maar de racedirectie besloot om Van der Voort een penalty te geven waardoor hij als vijfde geklasseerd werd. In de tweede race wilde Van der Voort revanche nemen. De 18-jarige coureur reed lang kort achter de leider met het plan om in de slotfase toe te slaan. Helaas kwam het er niet van omdat vier ronden voor het einde de race vanwege een rode vlag werd beëindigd. Van der Voort werd tweede en gaat met een achterstand van negen punten beginnen aan de seizoensfinale.

Bij de start van de eerste IDM Superbike race zakte Mackels terug naar een zesde plaats. Vanaf deze positie had de Belg lange tijd uitzicht op de podiumplaatsen, maar later in de race moest hij lossen en bleek een zesde plaats het maximaal haalbare. Hartog merkte gedurende de race dat de kracht in zijn schouder minder werd. De SWPN-rijder reed de race wel uit op een zestiende plaats, maar besloot in goed overleg met het team om in de tweede race niet van start te gaan. Mackels reed in de tweede race in de openingsfase aan de leiding, maar kon dat later niet vasthouden. Net als in de eerste race finishte hij op een zesde plaats.

De IDM-seizoensfinale staat gepland van 22 t/m 24 september op de Hockenheimring in Duitsland.

Melvin van der Voort: “Ons tempo in de trainingen was heel goed, al kwam mijn ideale rondetijd er in de kwalificatie niet uit. In de eerste race wist ik wat los te rijden totdat ik een foutje maakte. Het kwam aan op de laatste ronde. Ik vond de penalty niet terecht, omdat ik geen andere kant op kon. Het was een race incident. Ik moest mij resetten voor de tweede race. Ik voelde mij comfortabel op de tweede plaats en wilde in de laatste ronde toeslaan. Door de rode vlag ging dat niet door. Helaas geen volle punten in mijn thuisrace, maar nu moeten we ons focussen op de seizoensfinale in Hockenheim.”

Bastien Mackels: “We hebben als team erg goed gewerkt in Assen. Met onze vierde kwalificatieplek waren we tevreden. In de eerste race kon ik lang mee met de voorste groep, maar vooral bij het uitgaan van de bochten verloren we door gebrek aan grip iets op de anderen. In de tweede race wisten we een kleine stap te maken, maar het eindigde opnieuw in een zesde plaats. We gaan er alles aan doen om in Hockenheim nog verder van voren te zitten.”

Rob Hartog: “Het voelde goed om weer een actief IDM-coureur te zijn. Zeker in mijn thuisrace. Ik wil het team bedanken voor dit weekend en voor alle aanwezige gasten die hun support hebben betuigd. Het ritme was er logischerwijs nog niet na elf maanden geen race gereden te hebben. Maar we hebben het stap voor stap aangepakt en ik ben blij drie dagen te hebben kunnen rijden. In Race 1 verloor ik wat kracht en daarom heb ik in overleg met team besloten om in de tweede race niet van start te gaan. Aan de ene kant een lastige keuze, maar aan de andere kant een makkelijk, omdat alles wat we gedaan hebben winst was dit weekend. Nu eerst lichamelijk herstellen en vervolgens gaan we de intensiteit van het trainen opbouwen richting de IDM seizoensfinale in Hockenheim.”

Teammanager Frank Brouwer: “Een thuisrace met zeer gemengde gevoelens. Allereerst waren we als team erg blij om Rob weer in actie te zien. Vooraf wisten we niet hoe het zou gaan en ik denk dat we kunnen spreken van een positieve comeback. Assen is niet het beste circuit voor Bastien, maar hij heeft wel twee keer goede punten gescoord. Melvin heeft super gereden, maar dit werd niet beloond. We gaan als Team SWPN in beroep tegen Melvin’s penalty, want die was in onze ogen onterecht. Ondanks dit alles heeft Melvin nog wel alles in eigen hand voor de titel en daar gaan we in Hockenheim voor strijden!”SWPN Facebook

OFFICAL PARTNER OF

  • Stichting Wegrace Promotie Nederland
  •  
  • Houtmanskampweg 5
  • 6669 MZ Dodewaard
  •  
  • IBAN: NL92 RABO 0328032611
  • Email: [email protected]